Bota din flygrädsla med stadssemester!

Det enklaste sättet att bota sin flygrädsla är genom att faktiskt utsätta sig för flygturer och under sommaren är det perfekt att utmana sig själv på semestern med en kortare weekend-resa. Som vi tidigare skrivit ligger all världens länders flygplatser ofta i anslutning till en storstad och därför kan det vara en rolig utmaning att exempelvis flya ner till Berlin över en helg.

När man är flygrädd och ska ge sig iväg med ett flygplan är det viktigt att man håller sig lugn. Ett knep är att göra andningsövningar för att hålla sina stressnivåer i schakt. Börja med att dra in ett djupt andetag, blunda och andas sedan långsamt ut. Upprepa detta i cirka fem minuter varje dag i en veckas tid innan planerad resa så kommer övningen att hjälpa till att hålla dig lugn under flygturen. En annan fördel med andningsövningar är att man med tiden kan minska vardagsstressen, sänka sitt blodtryck och få bättre sömn eftersom att en djupare andning syresätter blodet och sänker pulsen på ett bättre sätt än vad ytlig andning gör.

Var noga vid val av destination

För den flygrädde kan en lång flygresa göra mer skada än nytta så när man börjar arbeta med att försöka komma över sin rädsla är det bra om man enbart åker kortare sträckor. Dessutom är det en stor trend med stadssemestrar istället för charter till solen vilket passar den flygrädde perfekt då vi har många sevärda städer ett stenkast ifrån Sverige. Ett resmål som ligger nära Sverige så som exempelvis Berlin eller Prag är därför att föredra eftersom flygtiden dit är en knapp timme istället för att den flygrädde utsätter sig för längre turer så som till destinationer som Mallorca eller Kos. En annan fördel är att flygplatserna i centrala Europa ofta är belägna nära satskärnan vilket gör att den flygrädde hamnar direkt vid sin destination utan längre transferresor till och från hotell. Ett annat bra tips är att aldrig flyga ensam om man känner sig nervös men däremot kan det vara nyttigt att flyga tillsammans med andra som är flygrädda eftersom man då får möjlighet att stötta varandra.