Matlagning

Alla lagar mat. Somliga lagar kanske inte varje dag medan andra lagar varenda måltid. Många ser det som en hobby och det blir hela tiden fler. Med de senaste årens mathype är det inte så konstigt att matlagning blivit så populärt. Det finns förmodligen fler kokböcker än kockar och alla som fyllt år har nog fått minst en av böckerna. Även tvprogram och tidningsartiklar handlar om mat och hur det går till när någon lagar den. Det verkar inte finnas någon gräns för svenskarnas intresse för matlagning. Detta medan amerikanerna hela tiden tar själva ätandet till nya omkretsar.

Man och kvinna som lagar mat

Det finns så många kokböcker och kändiskockar att det inte går att säga vilken eller vem som är bäst eller mest populär. Här är några av Sveriges favoritkockar, utan inbördes ordning:

  • Plura
  • Tina Nordström
  • Gordon Ramsay
  • Per Morberg
  • Sara Begner
  • Jamie Oliver

Tv-kockar

Tv-kock. Det verkar vara en stor dröm för många att bli Tv-kock. Det finns några stycken som inte arbetar som kockar till vardags som faktiskt ändå kan titulera sig Tv-kock, men det finns också andra som i allra högsta grad är ”riktiga” kockar och som har tvprogram.

Tv-kockar kom likt en orkan, som kan ha tagit fart på allvar på det tidiga 00-talet då ”Den nakna kocken” med Jamie Oliver startade på SVT. Det var en ganska rolig och charmig kock som lagade god och inspirerande mat. Svenskarna tog det till sig på allvar och började skriva av recept(senare läsa recept kopplade till tvprogrammen på internet) och laga rätterna själva. Det är förmodligen bara positivt eftersom vår matkultur utvecklar med dessa influenser.

Mat på internet

Det finns så otroligt mycket att hämta på internet vad gäller mat. Det finns hemsidor som behandlar alla sorter och som erbjuder recept och hjälp. Det gör att vi med lätthet kan hitta recept som passar och laga nya rätter mycket oftare än förut. Eftersom vi kan söka på olika maträtter kan vi också hitta sådant vi längtar efter eller som vi smakat någonstans men inte vet hur det tillagas. Det finns till och med företag som gör det möjligt för dig att varje vecka få hem en matkasse och recept så att du har allt du behöver för att laga det som finns i kassen. Alla matfantaster kan numera få recepten till alla världens rätter. Det utvecklar och för konsten framåt.