På skoj eller på lek?

För många är poker en hobby. För andra är det ett intresse som har växt till en livsstil. Idag finns det många professionella pokerspelare, som varje dag trixar med korten för att förtjäna sitt levebröd. Många av dagens stjärnor har växt upp med korten i hand och spelat ända sedan barnsben – för andra dök intresset upp med nätpokerns framväxt och sajter som casino bonus 24. Låt oss ta en titt på några av de mest utmanande korthajarna som gjort korten till något mer – de som sökte en hobby och fann ett helt korthus!

Från glad entusiast till stenhårt proffs

Phil Ivey är en av vår tids största korthajar. Han föddes i Riverside, Kalifornien, och flyttade sedan till New Jersey. I slutet av 1990-talet jobbade Ivey på en firma som höll på med telemarketing i New Brunswick. För att fördriva tiden spelade kollegorna poker, och Iveys stjärnspel började utvecklas. Som tonåring brukade han spela poker på turistorten Atlantic City, där han fick smeknamnet ”No Home Jerome” – en liten pokervits. Resten är historia. På 2002 World Series of Poker vann Ivey tre armband, vilket räknas som det mest eftertraktade icke-monetära priset en pokerspelare kan vinna. Iveys karriär omfattar även titeln Tournament of Champions vid 2010 World Series of Poker, liksom hundratals andra prestigefyllda utmärkelser. Här i Sverige har vi Flodakillen Joakim Hallqvist som redan under gymnasiet blev pokerproffs, och sedan fortsatte till Las Vegas och erövrade titlar om andraplatsen i poker-SM. För honom är poker fortfarande en hobby – men framförallt ett jobb.

En annan svensk som tävlat i European Poker Tour är gamle matteläraren Johan Bergqvist. Idag är han vd för ett IT-bolag, men matematiken och statistiken har han i grunden. Johan är inte proffs, men har ändå gjort stora framgångar inom pokerbranschen. Och kanske är det hans trick – att fortsätta spela för skojs skull. Det gör honom äckligt farlig för andra, enligt egen utsago.