Smycken med en kunglig touch

Smycken, och främst det att göra egna smycken, har under de senaste åren blivit ett intresse och en hobby som vuxit bland allmänheten. Det har startats upp butiker som endast säljer pärlor och smyckesdetaljer för dem som vill göra egna. Antalet pysselböcker med fokus på smycken har blivit fler och på nätet har det startats populära bloggar kring intresset. Men oavsett hur mycket tid man lägger på att utvecklas kan det ta lång tid för dem som är intresserade av att slå igenom på riktigt. Förlovningsringar frånHovjuveleraren, som Gunnar Fahlström, skiljer sig stort från andra. Även om drömmen om att bli Kunglig hovleverantör i något som startade som en hobby, troligtvis inte är en dröm som delas av alla, så är det en stor ära för de få företag som lyckas.

Hur länge har vi haft hovleverantörer?

Hantverkare och köpmän har levererat varor och tjänster till kungen så länge monarkin har funnits. Titeln uppkom när kungen började beställa varor från andra delar av landet och utlandet. Under 1600-talet och troligen ännu tidigare användes titeln av kungens köpmän och mot slutet av 1600-talet skrev kungens leverantörer Kunglig Maj:t framför sin yrkestitel.

Under sina resor utomlands har kungaparet ofta med sin gåvor som kommer från någon av hovleverantörerna.”

Hobby: en hobby eller en ny karriär?

En av de stora fördelarna med att ha en egen personlig hobby, som att skapa smycken som halsband och ringar, är just att det är en hobby. Man har ett intresse att fly till, som inte påminner om det som man gör annars på dagarna. I många fall ger ens hobby så mycket energi tillbaka och glädje, att det räcker att syssla med det några gånger i veckan för att bli gladare och lugnare i vardagen. Om sedan hobbyn blir början på en helt ny karriär, det beror på ens egna ambitioner.